Domotica vs. een gewone installatie
Kies je voor slimme elektriciteit of niet?

Heb je plannen om een nieuwbouwwoning te realiseren of sta je voor een grondige renovatie? Dan moet je sowieso elektriciteitswerken voorzien. De vraag rijst dan: ga je voor domotica of een gewone installatie? Anders gezegd: kies je voor traditionele elektrische bekabeling of voorzie je slimme elektriciteit, waarbij je de belangrijkste functies in je huis verbindt voor toekomstgerichte home automation?

Misschien denk je: ik heb al die ‘snufjes’ van een domoticasysteem of een smart home niet nodig. Maar is dat vandaag nog altijd zo? De klimaatverandering en stijgende energieprijzen dwingen ons om minder energie te verbruiken. En dan nog bij voorkeur op een moment dat er veel energie beschikbaar is en de prijs dus laag is. Vaak is dat terwijl we aan het werk zijn of slapen. We hebben dus een slim systeem nodig dat ons helpt met energiemanagement.

Meer bekabeling? Ja en nee.

Maar is slimme elektriciteit niet veel duurder dan een traditionele elektrische installatie? Want daar komt toch veel meer bekabeling bij kijken? Dat klopt niet helemaal. Motoren voor de rolluiksturing of gordijnsturing moeten natuurlijk wel van stroom worden voorzien. En elk lichtpunt moet rechtstreeks worden verbonden met de meterkast om scenario’s op maat te kunnen uitwerken. Aan de andere kant spaar je ook bekabeling uit. Lichtpunten hoef je niet meer met diverse schakelaars te verbinden. In de plaats daarvan worden alle drukknoppen en bedieningspunten met één buskabel verbonden met de meterkast. Dat biedt tegelijk grenzeloze flexibiliteit: je kan de functie van drukknoppen naar wens aanpassen naargelang je gewoontes of behoeften veranderen.

Terugverdieneffect

Domotica vs. een gewone installatie? Eigenlijk is er maar één logische keuze: elke woning hoort vandaag uitgerust te zijn met domotica. Een slimme woning is geen luxe meer of iets dat enkel is weggelegd voor hippe tech lovers. Vandaag is domotica gewoon een must voor slim energiebeheer en om je huis klimaatbestendig te maken. Qua bekabeling is het prijsverschil verwaarloosbaar, zeker als je rekening houdt met de terugverdieneffecten. Het extra comfort en de gemoedsrust doordat je huis met jou meedenkt, is een mooi surplus.