Wat is een Smart Home?

Wat is een smart home precies?

Er circuleren verschillende definities van een smart home of slimme woning. Sommigen bedoelen met een smart home dat je de verlichting en de screens kan bedienen met een app op je smartphone en dat je de verwarming vanop afstand kan aan- of uitzetten. Maar is dat echt ‘smart’?

Een smart home denkt in jouw plaats

Voor DOBISS is het duidelijk: slim betekent niet dat alles via een appje werkt, maar wel dat je alles in je woning kan laten samenwerken. Een smart home denkt met jou mee en voert uit, zodat jij energie bespaart, tijd wint en je minder zorgen hoeft te maken. Dát is slim!

Hoe? Door belangrijke functies van je woning optimaal te laten samenwerken. De batterij van je fiets en je robotmaaier beginnen automatisch op te laden omdat je zonnepanelen wat energie op overschot produceren, terwijl de screens in huis vanzelf zakken doordat de temperatuur binnen 22°C heeft bereikt. Of je arriveert ’s avonds met een volle boodschappentas bij je voordeur, die je keyless kan openen, waarna het licht vanzelf aanfloept omdat een lichtsensor detecteert dat het donker is. Dát is slim!

Alles communiceert met elkaar

Tal van fabrikanten van verlichting, zonnewering of verwarming pretenderen ‘smart home’-oplossingen aan te bieden, omdat je ze kan sturen via je smartphone. Juister is dat ze componenten aanbieden die kunnen geïntegreerd worden in een slimme woning. Het is het systeem dat alles feilloos met elkaar laat communiceren en scenario’s op maat uitvoert, dat je huis tot een smart home maakt.

DOBISS domotica is zo’n systeem. Het is eenvoudig in de bediening, groeit mee met jouw noden dankzij de modulaire opbouw, en is bovendien betaalbaar. Zoveel zorgeloosheid zou eigenlijk standaard moeten zijn in elke woning.