Om de klimaatverandering tegen te gaan, moeten we met z’n allen minder CO2 uitstoten. Aan de ene kant door af te stappen van fossiele brandstoffen, aan de andere kant door minder te verbruiken. Maar natuurlijk willen we niet inboeten aan comfort. Gelukkig gaan domotica en energiebesparing hand in hand.
Hoe gaat dat dan concreet, met domotica energie besparen?
Het zit vaak in kleine dingen, maar vele kleintjes samen maken natuurlijk wel een groot verschil. Het voordeel is dat, dankzij DOBISS domotica, energiebesparing geen moeite of tijd kost. Het gaat soms letterlijk vanzelf.
Enkele voorbeelden:
- Je schakelt lichten en stopcontacten uit via één ‘alles uit’-knop. Gedaan dus met sluimerverbruik of een vergeten licht dat is blijven branden.
- Timers zorgen er voor dat lichten automatisch doven als er geen beweging wordt gedetecteerd.
- Je regelt de verwarming efficiënt met verschillende kalenders: een kalender voor als je kinderen thuis logeren en één voor wanneer ze bij je ex verblijven, een kalender voor de schoolvakanties, voor als je op reis bent, voor periodes dat je van thuis werkt enz.
- Bovendien kan je voor iedere kamer een aparte kalender aanmaken, zodat je echt enkel de ruimtes verwarmt waar je bent.
Ik heb een digitale meter. Kan ik met domotica mijn energieverbruik beter sturen?
Ja! Een digitale meter geeft je meer inzicht in je verbruik (hoeveel en op welk moment), en ook hoeveel energie van je zonnepanelen je injecteert op het net. Dankzij de koppeling met domotica maak je van die digitale meter een slimme meter.
Je kan je verbruik namelijk beter spreiden in de tijd en zo pieken vermijden. Belangrijk, want wanneer je piekverbruik hoog is, zal je een hoger capaciteitstarief moeten betalen. Dus in dit geval levert domotica niet direct een energiebesparing, maar wel een kostenbesparing op.
Ook hier geven we enkele concrete voorbeelden:
- Typische situatie: je komt thuis, je laadt de batterij van je auto op, stopt je was in de droogkast, zet je warmtepomp een paar graden hoger en begint te koken. Da’s dus een megapiek! Met DOBISS domotica als energiemanager pak je het anders aan: je schakelt bijvoorbeeld je warmtepomp automatisch in op een moment dat je zonnepanelen een overschot aan elektriciteit produceren. Het warme water wordt opgeslagen in een buffervat en wordt ‘s avonds vrijgegeven aan je woning als je thuiskomt.
- Ook andere verbruikers schakel je automatisch in of uit naargelang de beschikbaarheid van energie op dat moment, zoals de zwembadfilterpomp of de lader van je fietsbatterij, de robotmaaier, de steelstofzuiger …
- Wordt je piekvermogen toch nog overschreden, dan krijg je daarvan een melding, zodat je jouw domoticasysteem/energiemanager kan bijsturen.