Voordeel bedraad domoticasysteem?

Ga je voor een draadloos of bedraad domoticasysteem?

Je besluit staat vast: je wil een slimme woning, uitgerust met domotica. Maar kies je dan voor een bedraad domoticasysteem of een volledig draadloze oplossing? Wat zijn de voordelen en nadelen? En bestaat er ook een tussenweg? Op deze pagina leggen we het helder uit.

1) Bedraad domoticasysteem

Voordelen

  • De communicatie tussen de verschillende slimme componenten verloopt heel robuust. Verstoring van die communicatie is nagenoeg uitgesloten.
  • Een bedraad systeem reageert sneller op signalen.
  • Het doorgeven van signalen vergt minder energie dan bij een draadloos systeem.
  • Een bedraad systeem biedt doorgaans meer keuze qua bediening, meer slimme integratiemogelijkheden en meer scenario’s (optimale samenwerking van verlichting, screens, ventilatie, verwarming, airco, audio, beveiliging …).

Nadelen

Het belangrijkste aandachtspunt is dat de bekabeling natuurlijk wel moet aangelegd worden. Je maakt de keuze voor een bedraad systeem dus best op het moment dat je aan nieuwbouw begint of voor een belangrijke renovatie staat.

2) Draadloos domoticasysteem

Voordelen

Er is geen slijp- of breekwerk nodig. De installatie van een klein aantal draadloze toestellen verloopt meestal gewoon vanzelf.

Nadelen

  • De werking is minder stabiel. De draadloze verbindingen tussen de verschillende componenten kunnen verstoord worden door wifisignalen, smartphones, je microgolfoven enz.
  • In geval van problemen is het veel moeilijker om die op te lossen omdat je draadloze communicatie niet of nauwelijks kan meten of uitlezen.
  • Draadloze communicatie verloopt minder snel dan via kabels.
  • Ook de afstand tussen componenten speelt een rol. De radiogolven moeten vaak door verschillende muren of andere materialen, waardoor de betrouwbaarheid van de signalen meestal maar gegarandeerd is tot 15 meter of zelfs minder.
  • De signalen van een draadloos systeem zijn niet altijd versleuteld, waardoor ze minder veilig zijn.
  • Als de bediening gebeurt via een app op je smartphone en wifi, kan dat een probleem opleveren als je modem uitvalt.

3) Combinatie van beide?

Stel: je hebt gekozen voor een bedraad systeem omwille van de vele voordelen. Wat als er nieuwe technologieën opduiken? Zal jouw systeem daarmee compatibel zijn? Of als je noden veranderen na verloop van tijd, kan jouw systeem dan nog wel mee-evolueren?

Het hangt er natuurlijk van af welk systeem je kiest, maar in het geval van Dobiss is het antwoord volmondig ‘ja’. Al ruim 25 jaar krijgt de software continu upgrades zodat je systeem ook in de toekomst kan blijven communiceren met nieuwe standaarden, ook draadloos.

En doordat Dobiss modulair is opgebouwd, kan je op elk moment beslissen om nieuwe functionaliteiten toe te voegen of draadloze toestellen te koppelen. Denk bv. aan een nieuwe staande lamp die mee geïntegreerd wordt in een sfeerscenario of een extra draadloze rookmelder die de verlichting automatisch laat aangaan bij rookdetectie. De nieuwe toevoegingen communiceren probleemloos met het bestaande systeem.

Samengevat

  Voordelen Nadelen
Bedraad bedrijfszeker
snel
vergt minder energie
meer slimme integratie
enkel voor nieuwbouw of grondige renovatie
Draadloos geen slijp- of breekwerk nodig minder stabiel
problemen moeilijk op te sporen
afstand speelt een rol
minder hackbestendig